Choď na obsah Choď na menu
 


Čo už máte posadené?

8. 10. 2023

img_20231008_090137.jpgNaše prázdne miesta sa pomalinky zapĺňajú záhonmi. Tento jeden (fotografia) je hotový úplne komplet. Jeho rozmery sú 1,5 m / 1,5 m / 0,5 m / 1 m / 0,5 m / 1 m / 0,5 m a 1,5 m. Najprv sa plánovalo, že všetko to bude z dreva ale nakoniec vyhral betón, pretože vydrží viac ako to drevo. Použili sme obrubníkové záhony 1 m x 25 cm a hrúbka 5 cm. Nakoľko pol metrové nemali, tak som si k ním našla tvárnice, ktoré majú pol metra a síce výšku 20 cm ale nič to na tom nevadí. Hrubé sú 10 cm a keďže majú v strede tri diery, nasadila som do nich kvety - Aksamietnicu - 4 ks a Zvončeky - asi tiež 4 - 5 ks. Zvyšok dorobím až na jar. Ako je tento záhon, plánujem ešte dva rovnaké. Rada by som jeden ešte toho roku stihla, nakoľko doň chcem sadiť cibuľu.

Zatiaľ pokračujeme z dvoma väčšími záhonmi, jeden je postavený - 5 m x 1m ale ešte v ňom nič nie je, ani kartón ani seno ani zemina. Zatiaľ čaká na svoju krásu. Druhý má rozmer 4,5 m x 1,5 m - no je taký - ako kľúčová dierka. Síce nie vlnitý ale má ostré hrany. Fotografie postupne doplním. Tento je z polovice naplnený už aj kartónmi, senom, drevom a zeminou a do tej časti, kde je zem, som vysiala horčicu ako zelené hnojenie, uvidím čo z toho bude, pretože som ju sadila dosť neskoro.

Na všetky záhony sme použili tie dva druhy betónu - jeden obrubník a druhá tvárnica :-)

A čo už máte na zimu posadené alebo vysiate vo svojej záhrade?

Ja som do tohto malého (fotografia hore) posadila cesnak a vysiala mrkvu a petržlen. Viac mi doň nevošlo. Sama som zvedavá, ako sa to príjme a ako mi to vyrastie. Preto dúfam, že sa mi podarí ešte jeden na cibuľu.

V skleníku sa mi držia ešte uhorky, zopár paradajok a nejaká tá paprika. Dokonca mi tam krásne dorastajú kaleráby, cvikla a kapusta. 

Čakajú ma ešte veľké poriadky v skleníku a na skúšku chcem doň sadiť redkvičku, nie veľa aby toho nebola škoda, ak by sa neujala. Za skúšku nič nedám a potom vám prezradím, ako to s ňou dopadlo :-)

Uvažujem na tieto sychravé jesenné dni a na neskoršiu zimu, že vytvorím rubriku pre tých, čo sa radi venujú ručným prácam, dám sem nejakú tú kreatívnu tvorbu. Ale prosím trpezlivosť. Sama teraz nemám toľko času na túto stránku a to aj preto, že som bola požiadaná uháčkovať šatku - z 2000 m vlny. V podstate ju čoskoro dokončím, ale všetok svoj možný voľný čas som venovala iba tomu a práci na záhrade. A pri tom, ako som tvorila túto šatku, mi prišlo na um, že sa môžem aj s vami podeliť o tieto práce a dať vám sem postupne schémy na háčkovanie, štrikovanie a ja neviem, čo sa ešte vyplaví :-D

Krásne jesenné dni :-)

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.