Choď na obsah Choď na menu
 


Harmančekové mydlo

img_20230908_084907.jpg...som si vyrobila úplne jednoducho :-)

V poslednom čase som dosť študovala výrobu mydla, väčšinou to boli krkolomné recepty až som našla jednoduchšie a ja som si to ešte viac zjednodušila :-)

K výrobe mydla je potrebná mydlová hmota, na výber je viac druhov, ja som si zvolila mydlovú hmotu "crystal ST", je úplne priesvitná.

Postup výroby mydla je naozaj jednoduchý, ale ak ho chcete urobiť bylinkové, z vlastných byliniek, tie treba najprv vylúhovať v oleji. A to trvá mesiac. Ja som si zvolila extra panenský olivový olej (ten bol po ruke). Nazbierala som 1/3 7 decovej fľaše harmančeka a zaliala olejom - 300 g. Bežne sa uvádza že na 0,5 l oleja treba 1 kg byliniek. Druhá bylinka, ktorá sa mi tu lúhuje, tej som nazberala skoro plnú fľašu a oleja naliala tak, aby to bolo celé zaliate. 

Ale pekne na harmančekové mydlo. Po mesiaci lúhovania som sa pustila do výroby mydla. Mydlovú hmotu treba najprv rozpustiť.img_20230907_132541.jpg 

Rozpustíme ju vo vodnom kúpeli. Do tohto mydla som dala od oka vylúhovaného oleja, ale aby som to upresnila pre vás, tak na 100 g mydlovej hmoty ide 75 kvapiek "esenciálneho oleja". A ešte čo som pridala, bol sušený harmanček.

Hmotu som preliala do mydlovej formy a nechala poriadne vytuhnúť. Po hodine by malo byť mydlo tuhé, ale nechala som ho tam približne 5 hodín.

Mydlo je ihneď použiteľné a vydrží maximálne 6 mesiacov.

img_20230908_084827.jpg

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.