Levanduľový sirup
Posledný sirup, ktorý som stihla do dovolenky urobiť, je levanduľový.
Popravde som ani nevedela, že takýto sirup sa vyrába, až som ho videla v obchode. A to mi vnúklo myšlienku, urobiť si svoj.
Postupovala som podobne ako pri predchádzajúcich sirupoch. Nakoľko som netušila, ako môže chutiť, urobila som ho iba pol litra. Ale čuduj sa svete, je vynikajúci!
A teda postup:
Nastrihala som si za také dve hrste levanduľových kvetov, zaliala ich pol litrom teplej vody a nechala lúhovať 24 hodín.
Po 24 hodinách som scedila, do vyluhovanej vody som dala 125 g cukru. Vodu som dala zohriať, ale na mierny plameň a počkala, kým sa cukor rozpustí. Keď sa cukor rozpustil, stiahla som to z ohňa a pridala 1 ČL kyseliny citrónovej. Ešte teplé preliala do fľaše.
Videla som aj recepty, kde lúhujú 24 hodín levanduľu a citrón. Ja som to robila bez toho, ale vyskúšajte, komu sa ľúbi.
Krásne dni! Lúčim sa na 2 týždne, trochu toho oddychu mi príde vhod. Potom naplno nabehnem na svoju tvorbu záhrady.