Pikantný uhorkový šalát
Tento pikantný uhorkový šalát som sa rozhodla urobiť pomocou mliečneho kvasenia. Ale ak by mal záujem niekto o konzervovanie, pridám aj tento recept.
Nakladanie pomocou mliečneho kvasenia:
Potrebujeme:
1 a pol kg uhoriek
4 cibule
2 feferónky
Na mliečny lak:
na 1 liter vody - 20 g soli
Postup:
Uhorky postruháme buď na tenké koliečka alebo na hrubšie rezance, cibuľu nakrájame na tenšie štvrťkoliečka a feferónky nadrobno pokrájame. Všetko spolu zmiešame. Ja som to trochu nechala postáť, aby sa chute premiešali. Naložila som do fliaš ale nechala som 3 cm od vrchu flaše prázdne.
Lak si pripravíme tak, že soľ zmiešame s vodou. A lejeme ho do fliaš ale tak, aby tie 3 cm ostali prázdne. Prázdne kvôli procesu kvasenia.
Necháme to pri izbovej teplote v tme 5 - 7 dní a potom presunieme do pivnice. Tento proces fermentácie alebo mliečneho kvasenia trvá približne 4 - 6 týždňov.
Kto chce, môže si zaťažiť naloženú zeleninu vyvareným kameňom alebo kapustným listom, ale nie je to potrebné.
POZOR! - pri probléme s histamínom by ste takto nakladať nemali. Ale klasicky konzervovať a preto prikladám aj recept na konzervovanie.
Potrebujeme:
1 a pol kg uhoriek
4 cibule
2 feferónky
2 dl octu
250 g kryštálového cukru
1 ČL soli
Postup:
Uhorky postruháme buď na tenké koliečka alebo na hrubšie rezance, cibuľu nakrájame na tenšie štvrťkoliečka a feferónky nadrobno pokrájame. Všetko spolu zmiešame. Pridáme ocot, cukor a soľ, premiešame a naložíme do fliaš. Fľaše uzavrieme a sterilizujeme 20 minút pri 85 stupňoch.
Dobrú chuť!