Uhorky na mliečny spôsob kvasenia
Po predchádzajúcom recepte (pikantný uhorkový šalát) mi ostalo pár uhoriek a tak som urobila svoj vlastný pokus a vyskúšala ich naložiť pomocou mliečneho kvasenia. Čo som potrebovala a ako som ich naložila, vám hneď opíšem :-)
Uhorky, ktoré sa mi zvýšili, som nakrájala na koliečka, do fľaše okrem uhoriek, som dala cca 6-7 semiačok horčice, 5 ks čierneho korenia, 1 ks nového korenia. 3 cm od okraja fľaše som nechala prázdne.
Zvýšil mi aj lak z toho predchádzajúceho receptu a ten som naliala do fľaše. Tiež tak, aby tie 3 cm ostali prázdne kvôli mliečnemu kvaseniu.
A ako si vyrobiť lak: na 1 liter vody - 20 g soli. To spolu zmiešame a máme hotovo.
Kto chce, môže si zaťažiť naloženú zeleninu vyvareným kameňom alebo kapustným listom, ale nie je to potrebné.
Fľašu necháme v tme pri izbovej teplote 5 - 7 dní a potom ju presunieme na tmavé a chladné miesto, napríklad do pivnice. Fermentácie alebo mliečne kvasenia trvá približne 4 - 6 týždňov.
Tak ako som písala v predchádzajúcom recepte - POZOR! - pri probléme s histamínom by ste takto nakladať nemali. Ale klasicky konzervovať.