Zaváraná cvikla
Zaváranú cviklu robíme rok čo rok, ale sama a že sama sama :-D som ju vyskúšala prvý raz. Verím, že som všetko dodržala správne ako sa malo a cvikla bude výborná ako od mamičky. Práve od nej som si recept opísala.
A čože na to všetko potrebujeme:
na 3 kg cvikle
600 ml voda
600 g cukor
420 ml ocot
Postup:
Cviklu uvaríme a uvarenú postrúhame (alebo pokrájame na kocky, kto už ako chce). Kým sa varí cvikla, pripravíme si nálev. Vodu, cukor a ocot dáme variť a necháme prevrieť 5 minút.
Keď nálev vychladne, nalejeme ho na cviklu a necháme takto do druhého dňa.
Na druhý deň plníme do fliaš a sterilizujeme. Približne 10 minút necháme prevrieť.
Tadááááá a zaváraná cvikla je na svete. Dobrú chuť!
Nemala som už iný zavárací (malý) pohár ako tento s klipom, tak som naložila do neho. Bežne používam šrubovacie zaváracie a tieto s klipom skôr na uskladnenie byliniek a mojich bylinkových výtvorov. Poslúžil prvý raz na zaváranie :-)
RAdostný... upršaný deň :-)